Followers

Thursday, May 12, 2011

SEBAK RASA HATI

assalamualaikum...

hurmmm.... hari ni mcm2 berita aku dpt.... sume hal2 yg sedih... hurmmm... tah lah....

pepagi tdi, dpt berita dri abg shila, katenye ade sorg lelaki india giler bertindak ganas menyimbah asid ke muka org.... giler btl.... abg shila bru je blk dri melawat org yg kne asid tu.... kesian btl aku dgr... muka dh x mcm muka normal dh... mkn pun kne guna tiub... ngeri btl aku dgr.... yg kne tu plk perempuan.... katenye tgh berjalan sorg kt area pudu raya tu...tetibe dtg sorg macha trus simbah asid kt muka perempuan ni.... eee...jahat btl.... giler ke pe macha tuh.... takot aku nk kuar...hurmm.... pada anita2 kt luar tuh...hati2 ok.... nk2 pada wanita yg berjalan kaki tu.... risau btl aku... then, bru tadi abg shila ckp ade lgi sorg kwn dia kne simbah asid jgk semalam... mungkin org yg sama jgk la yg buat tu... hish!!...mintak jauhkan lah semua tu....amin....

pastu, bru tdi ni jgk aku dpt msj dari kakak aku, katenye dia sakit truk....katenye bleeding...tumpah darah... semalam asben dia trus anta dia kt hsptl...trus masuk emergency wad, seb baik x kne tahan wad.... just kne cucuk dgn 3 jarum je....huhuhu...ngilu plk aku dgr....hehehehe... then, skrg ade kt umh dia... tgh rehat... dia suh kteorg dtg umh dia mlm ni.... then, aku ckp mlm ni aku try ckp ngn ayh....kalu ayh x de pape kiteorg g melawat ko kt umh keyh!.... siap suh order mkn lgi...suh bwk pizza hut atau kfc!.... giler pe dia nih...sakit ke tidak nih!....hhahahaha... :P

sebenarnya, kakak aku mmg sakit dh lama dah.. since dia kawin...trus dpt sakit nih.... setiap kali period... dia akan sakit sampai tahap mcm nk tercabut nyawa...sian plk aku tgk.... tumpah darah tu x yah citer la kan... g jmpe doc., doc ckp rahim dia bengkak...ermm...x silap aku ade ketumbuhan kot.... so, mmg susah nk pragnant....ermmm...sian plk kt kakak aku nih.... kate doc...kalu nk bgi hilang sakit ni..1 je....kne buang rahim... then, mmg sampai bila2 la dia x akan dpt anak.. hurmmmm...sedihkan... tpi smpai skrg dia x buang...dia takot... hurmm...so, smpai skrg dia hanya mampu tahan je la sakit tu....sakit tu akan dtg bile dia nk period.... seksa sgt aku tgk... terguling2 kt atas katil tuh....hurmmm.... ko sabar la kak, dugaan dri allah tu, kne sabar byk2, aku tau kite pun dh byk ikhtiar sana sini cri ubt...tpi allah x izinkan lgi...mgkn ade sebab dan hikmah dia.... kite hanya mampu sabar dan berdoa pada allah k.. aku pun risau jgk tgk ko tuh...hurmm....harap ko cpt sembuh....amin....

semalam mimi inbox aku kt fb.... citer mslh dia... ermm.... dia bru jgk kawin... dlm 5 bulan mcm tu lah kot.... lumrah org yg dh kawin.... dia mst la nk kan zuriatkan... so, smpai ke hari ni dia masih lgi x de rezeki nk dpt anak.... then, dia ade la ctr skit pls masalah dia.... so, aku sbg kwn pun x tau sgt benda2 mcm ni...sb aku sendiri blm kawin dan blm pun dpt anak lgi....hehehhe....tpi dri ape yang aku tahu...itulah yg kau nasihatkan kt dia... just nk bgi dia cool... jgn bgi tekanan kt diri dia.... mgkn allah x bgi lgi ape yg ko ingin tu dan ade sebab kenapa allah x bagi lgi... cume kite je yg tak tau ok.... ape ko perlu buat skrg...jgn putus doa pada allah... mintak kt dia supaya bgi zuriat yg baik2...usaha tu pun penting jgk.... hehehe... doa.... dan last skali tawakkal...berserah padaNYA....sb dia yg akan menentukan segalanya... kite hanya mampu merancang dan buat yg terbaik je keyh!... aku doakan ko sihat slalu dan akan dpt jgk zuriat satu hari nt....aminnn... cepat atau lambat je keyh!.. jgn sedih2... jgn nangis2 tau.... nt aku kt sni lgi la risau....hurmmm...

then, satu lgi hal... tentang AYAH, hurmmmm....lgi la aku risau... dia dh setuju nk buat operation tuh.... dia semangat semacam je.... dia dh wasiatkan mcm2 kt kami adik beradik... 2 hari lepas ayah mintak ic anak2 dia.... naik trun kt pejabat daerah tu, then, katenye esok nk ke amanah raya plk.... hurmmm... pesan dia cuma 1 je..... dia x nk anak dia susah kalu jadi pape kt dia nt..... kalu korang dgr, sure la sebak rse mcm nk menitik air mata ni..tpi aku tahan je.... hurmmm..... sakit jantung dia tu makin truk jgk katenye, sekejap2 sakit dada.... risau nya aku tuhan je yg tau.... 2-3 hari ni jgk...aku byk seacrh google ttg penyakit ayah tu, then, aku cri jgk hal2 ape risiko dan pengalaman org yg dh buat pembedahan by pass tu.... aku sgt risau sb ayah ade kencing manis.... tahu je lah kalu ade kencing manis, kne luka pun x boleh.... ape tah lgi ni belah dada dan bukak jantung.... dpt bygkan tak....hurmmmm....tpi aku usaha jgk positif thinking.... bgi semangat kt dia... kalu doc ckp buat bypass tu lgi baik...wlwpun ade risiko... x pelah...kite ikut ckp doc... sb pe aku ckp mcm tu.... sb doc lebih mengetahui hal2 jantung ni...sb mereka dh diberi pendidikan secukupnya.... sb tu aku lgi percaya dgn nasihat2 doc... perubatan tradisional pun boleh jgk...aku x ckp benda tu slh....tpi nk cri yg btl2 tu susah...

pada ayah ku yg tersayang, org doakan ayah cepat sembuh, sihat tubuh badan, kalu pembedahan tu dibuat nanti, org doakan ayah akan sihat mcm biasa balik... tgk ayah pun dah makin kurus sgt.... mgkn sb kencing manis kan.... mmg dia akan mkn dalaman kite... mcm tu jgk arwah mak dlu.....masa dlu2 dia sihat mcm aku tau... tpi sejak dpt kencing manis, makin hari makin susut badan dia... hurmmm... mula lah nk sebak nih.... huhuhu.... kdg2 kite yg sihat ni paling penting memainkan peranan, x boleh nangis2 dpn dorang..... nt dorang lgi down....nangis dlm hati je x pe....hehehhe.... 

dan terkahirnya, kepada semua, aku doakan sihat slalu... murah rezeki....dan moga allah permudahkan segala urusan kite...amin.... ;)

p/s : paling sedih dan kecewa.... bile org yg kite cinta yg kite syg, x de disisi kite... bile ada... x tau nk jaga hati... huhuhu.... sgt sedih...... aku ambil keputusan utk berdiam diri.... mgkn itu lebih baik.... kalu btl jodoh kite.... syukur alhamdulillah.... tpi kalu bukan.... hanya allah saja yg tau hati ini.... 


* syukur alhamdulillah, aku masih berpegang lgi pada tali agama allah... iaitu al-quran... seminggu sekali aku akan bukawlwpun kadang2 nafsu menguasai segalanya... tapi kite boleh peranginya dgn al-quran... byk isi yg tersurat dan tersirat dlm al-quran ni.... byk jgk pesanan allah dlm al-quran ni... cume kite je yg x amik berat akan hal ni.... sgt sedih bile fkr2 blk....hurmmm... ;'(

assalamualaikum... bye...

3 comments: