Followers

Friday, March 18, 2011

kwn2! j0m kite beli rumahhh!!! =)

k0rang nk tau tak... kerajaan ade wat peruntukan untuk org swasta bli rumah tau... terutama pada golongan sederhana dan rendah!...

peluang baik ni... aku pun mmg cadang nk beli rumah... untuk masa depan kan... ;)

so kne la fkr dri skrg kan... ngeee.. ;)

meh kite tgk ape peruntukkannyer.. dan ape pulak syarat2nya :-

Peluang terbaik orang muda miliki rumah sendiri


2011/03/13

Skim Rumah Pertamaku tingkat kemampuan kumpulan sasaran beli hartanah kediaman

PRIHATIN dengan kebajikan orang muda berpendapatan tidak lebih RM3,000 sebulan, kerajaan melancarkan Skim Rumah Pertamaku. Manfaatnya, golongan itu boleh membuat pinjaman 100 peratus dari 25 bank bagi membeli rumah berharga RM100,000 hingga RM220,000. Apa lagi yang boleh diharapkan kumpulan sasar daripada inisiatif berkenaan. Wartawan Berita Minggu, ROHANIZA IDRIS dan HAZIRAH CHE SAB mendapatkan Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB), DATUK IDRIS HARON dan Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), MOHAMED MALIKI MOHAMED RAPIEE untuk berkongsi pandangan mereka.

25 bank biaya golongan muda beli rumah


2011/03/09

KUALA LUMPUR: Mulai semalam, golongan muda berpendapatan tidak melebihi RM3,000 sebulan boleh membuat pinjaman 100 peratus daripada 25 bank termasuk institusi kewangan Islam bagi membeli rumah berharga antara RM100,000 hingga RM220,000 menerusi Skim Rumah Pertamaku.

Skim yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, semalam, membolehkan pekerja swasta berusia 35 tahun ke bawah memohon pinjaman dengan tempoh maksimum pembiayaan 30 tahun.

Kerajaan melalui Cagamas Berhad akan menjamin bayaran pendahuluan atau deposit sebanyak 10 peratus, sebagai jaminan melindungi bank daripada kerugian.

Perdana Menteri berkata, skim itu adalah inisiatif kerajaan dengan kerjasama Cagamas dan institusi kewangan bagi mengurangkan beban golongan muda yang menghadapi masalah kos sara hidup serta harga hartanah yang tinggi di lokasi tertentu di negara ini.

Sehubungan itu, Najib mahu institusi kewangan mempermudahkan urusan pembelian rumah menerusi Skim Rumah Pertamaku bagi memastikan usaha kerajaan membantu golongan muda memiliki rumah sendiri berjaya.

Beliau turut mempelawa lebih banyak bank yang belum menyertai skim berkenaan membabitkan diri menjayakan inisiatif kerajaan itu untuk membantu rakyat memiliki rumah pertama dengan cepat.

“Sehingga ini, skim itu berjaya menarik penyertaan 25 institusi kewangan. Walaupun ia tidak memberi keuntungan lumayan kepada mereka tetapi ia amat bermakna kepada rakyat,” katanya di sini semalam.
Beliau berkata, Skim Rumah Pertamaku adalah satu contoh komitmen kerajaan dalam merealisasikan konsep 1Malaysia 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'.

Pada pembentangan Bajet 2011 tahun lalu, Perdana Menteri mengumumkan beberapa inisiatif untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat termasuk Skim Rumah Pertamaku.

Selain itu, turut diumumkan peruntukan sebanyak RM568 juta untuk membina 300 rumah menerusi Projek Bantuan Perumahan Bandar, 79,000 unit di bawah Program Perumahan Rakyat dan 8,000 unit dalam Projek Bantuan Rumah Sewa serta peruntukan tambahan RM50 juta membantu pekerja estet miliki rumah dalam Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah.


Info

Senarai 25 bank yang membiayai pinjaman 100 peratus


Bank Skim Rumah Pertamaku

1. Affin Bank Berhad
2. Affin Islamic Bank Berhad
3. Alliance Bank Malaysia Berhad
4. Alliance Islamic Bank Malaysia Berhad
5. AmBank Berhad
6. AmIslamic Bank Berhad
7. Bank Islam Malaysia Berhad
8. Bank Muamalat Malaysia Berhad
9. CIMB Bank Berhad
10.CIMB Islamic Bank Berhad
11.EON Bank Berhad
12.EONCAP Islamic Bank Berhad
13.Hong Leong Bank Berhad
14.Hong Leong Islamic Bank Berhad
15.Maybank Berhad
16.Maybank Islamic Bank Berhad
17.OCBC Bank Malaysia Berhad
18.OCBC Al Amin Berhad
19.Public Bank Berhad
20.Public Islamic Bank Berhad
21.RHB Bank Berhad
22.RHB Islamic Bank Berhad
23.United Overseas Bank Malaysia Berhad
24.Standard Chartered Bank Malaysia Berhad
25.Standard Chartered Saadiq Berhad


Kriteria Kelayakan Utama

*Warganegara Malaysia
*Pembeli rumah pertama
*Berusia 35 tahun ke bawah
*Pendapatan kasar tidak melebihi RM3,000 sebulan
* Rumah berharga antara RM100,000 dan RM220,000
*Sah dalam jawatan dan bekerja dengan majikan sama tidak kurang enam bulan
*Jumlah bayaran balik tidak melebihi 1/3 daripada pendapatan bulanan
*Bukti pendapatan* weh!! dpt rumah mcm ni pun dh alhamdulillah dah.. yg pastinya aku x mahu rumah 2 tingkat!... nk mcm ni je...simple je kan... insyaallah kalu de rezeki aku akan beli jgk...aminnn... ;)

No comments: